Bobotează 2021. Femeile au complet interzis să facă asta 7 zile

Emanuela Ursu
05.01.2021
Bobotează 2021. Femeile au complet interzis să facă asta 7 zile

Bobotează 2021. Există o serie de superstiții vechi legate de această sărbătoare, iar de una dintre ele se ține cont și în zilele noastre. Boboteaza este o sărbătoare mare la români în care mai ales bătrânii respectă o serie de tradiții și superstiții pentru a nu avea un an cu ghinion.

Ce au interzis femeile să facă timp de 7 zile

Femeile nu au voie să spele rufe timp de 7 zile. Bobotează vine odată cu Nașterea Spirituală a Domnului și aduce în prim plan mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Conform tradiției populare, care nu are legătură cu creștinismul, în ziua de Bobotează, și încă șapte zile după, nu se spală rufe, pentru că se consideră că apa este sfințită.

Chiar și așa, în unele zone din țară oamenii țin la această superstiție și nu spală rufe decât după ce trec cele 7 zile.

În ziua de Bobotează, după slujba de sfinţire a apei, transformată în Agheasmă, fiecare credinios îşi ia apă sfinţită în vasele de lemn sau de sticlă cu care a venit de acasă.

”Această apă sfințită o singură dată pe an are o rânduială specială în sensul că se folosește doar în aceste opt zile de către credincioși dimineața în special înainte de mâncare după ce credincioșii și-au făcut rugăciunea iau puțină din această agheasmă. Sigur că în această perioadă se cere din partea credincioșilor ca să aibă o cuviință deosebită din punct de vedere spiritual pentru că această agheasmă este ca un medicament foarte puternic, dar trebuie ca omul să fie și pregătit ca să-l primească pentru că altfel nu-și are efectul dorit”, a declarat Dimitria Irimia, pentru TRINITAS, informează Basilica.

Timp de 8 zile, cei care au luat Agheasmă Mare trebuie să o bea, pe stomacul gol, în fiecare dimineață. Tot cu Agheasma de la slujba de Bobotează se sfințește casa, curtea, gospodăria, grajdul, se sfințesc animalele, dar și pomii din livadă.

Știri despre: