Calendar ortodox 18 decembrie. Sfântul a cărui chilie poate fi vizitată și astăzi

Emanuela Ursu
17.12.2020
Calendar ortodox 18 decembrie. Sfântul a cărui chilie poate fi vizitată și astăzi

Calendar ortodox 18 decembrie 2020. În fiecare an, la această dată, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniil Sihastrul, cunoscut și sub numele de Daniil Schimonahul și Daniil cel Nou.

Sfântul Daniil Sihastrul s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea orașului Rădăuți. Ajunge la Schitul Sfântul Lavrentie, la 6 km de Putna, locul intrării sale în monahism. Din botez s-a numit Dumitru, iar prin călugarie s-a numit David. Dupa ce a primit marea schimă, a luat numele de Daniil.

Se știe despre Sfântul Daniil Sihastrul s-a retras pe o stâncă de pe malul pârâului Vițău, unde va dăltui un paraclis, la care se mai vede și astăzi pridvorul, naosul și altarul, iar dedesubt este o încăpere, săpată tot în piatră, care îi va sluji drept chilie.

Potrivit tradiției, Cuviosul Daniil i-ar fi prezis Sfântului Ștefan cel Mare că va urca pe tronul de domnie al Moldovei. După spusele cronicarului Ion Neculce, cuviosul Daniil este cel care l-a îndemnat pe Ștefan Vodă să continue lupta împotriva turcilor și tot de la el a venit și îndemnul de a zidi Mănăstirea Putna.

Nu se cunoaște data trecerii Sfântului Daniil Sihastrul la cele veșnice. A fost înmormântat în partea sudică a pronaosului bisericii Mănăstirii Voroneț. Pe piatra de mormânt așezată de Sfântul Voievod Ștefan, stă scris: Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimnicul Daniil.

Unde este chilia lui Daniil Sihastrul

Chilia lui Daniil Sihastrul este o grotă săpată într-o stâncă de pe valea pârâului Vițău, în care a viețuit ca pustnic Cuviosul Daniil Sihastrul. Această chilie se află la o distanță de aproximativ 1 km de Mănăstirea Putna din județul Suceava.

În anul 2015, Chilia lui Daniil Sihastrul a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava.

Conform tradiției, el a săpat cu dalta într-o stâncă înălțată deasupra văii Vițăului un paraclis, iar dedesubt se află un alt loc scobit în piatră, care îi slujea drept chilie.

Paraclisul are trei despărțituri (pronaos, naos și altar), o lungime de 9.25 metri și o înălțime de 2 metri. Între naos și altar se afla un mic iconostas, iar bolta a fost zugrăvită, fiind vizibile și astăzi urme de culori obținute din fierturi de plante.

Într-o scobitură mică din peretele altarului era așezată o icoană. Pe peretele naosului, lângă fereastră, se află săpată o cruce și câteva slove care datează din anul 1499. Încăperea aflată sub paraclis era folosită de sihastru drept chilie, aici nevoindu-se zi de zi în post aspru, tăcere și rugăciuni neîncetate. 

Tradiția spune că sihastrul Daniil a viețuit în aceste locuri timp de 20 de ani. Vestea despre acest evlavios sihastru s-a răspândit repede, iar Daniil a început să fie căutat de o mulțime de credincioși cărora le citea rugăciuni pentru izbăvirea de boli și suferințe, precum și de monahi ori pustnici din întreaga Moldovă care-i cereau îndemnuri și sfaturi duhovnicești.

Știri despre: