Când se deschid mall-urile. Arafat anunță noi măsuri de la 1 iunie

Oprea Andreea
28.05.2020
Când se deschid mall-urile. Arafat anunță noi măsuri de la 1 iunie

La 15 mai, starea de urgență a fost înlocuită cu starea de alertă. Atunci, mai multe măsuri au fost impuse, în timp ce alte restricții au fost relaxate. Unele afaceri și-au reluat activitatea, precum saloanele de înfrumusețare, cabinetele stomatologice. În plus, oamenii pot circula liber în localitatea de proveniență. Deși unele magazine au fost deschise, în special cele cu deschidere la stradă, mall-urile și centrele comerciale sunt în continuare deschise. Arafat a vorbit despre această situație, dar și despre alte măsuri ce vor fi adoptate de la 1 iunie.

Când se deschid mall-urile. Arafat anunță noi măsuri de la 1 iunie

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că în perioada 1-2 iunie ar putea fi adoptate noi măsuri, în condițiile în care nu va exista o creștere incontrolabilă a cazurilor de infectare. Despre deschiderea mall-urilor, Arafat a spus că este puţin probabil ca de la 1 sau 15 iunie să fie deschise şi că decizia se va lua după ce specialiștii vor analiza îndeaproape situația.

„Asta nu cred că va fi din data de 1 iunie, dar vom vedea mâine (joi, n.r.) ce spun specialiștii. Greu de spus dacă de pe 15. Nu vreau să anticipez până nu discutăm complet în comisie și nu vreau să-mi asum eu niște lucruri care trebuie discutate cu colegii. Totuşi, sunt anumite activităţi care pot fi considerate în continuare de către specialişti riscante şi să se recomande o perioadă mai lungă de limitare. Pot să spun că în 1 iunie va fi o etapă, în 15 iunie va fi o etapă.”, a spus Arafat.

În ceea ce privește statisticile, infectările sunt ținute sub control, deoarece cazurile se mențin la un nivel relativ mic. Cu toate acestea, nu înseamnă că situația ar fi pe deplin rezolvată și că poate fi vorba de o relaxare totală, care să permită trecerea bruscă la viața obișnuită, de dinainte de pandemie. Este nevoie de mult timp și analize exacte pentru a lua decizii atât de importante, conform spuselor lui Raed Arafat.

Dacă numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus se va menține la un nivel optim, restaurantele și terasele vor fi redeschise la 1 iunie. Românii vor putea frecventa plajele începând cu 15 iunie. În ceea ce privește angajații care au primit până acum șomaj tehnic, aceștia vor fi reîncadrați pentru a primi 41.5% din salariul brut pentru 3 luni.

Tags: