Ce înseamnă când vorbești în somn?

Cristiana Astfanoaiei
01.08.2022
Ce înseamnă când vorbești în somn?

Cu toții am avut momente în care am încercat să dăm un sens balivernei pe care partenerul nostru o vorbește în timp ce doarme.

Pălăvrăgeala în somn nu este în niciun fel dăunătoare, decât dacă începi să vorbești prea mult și să deranjezi somnul celorlalți.

Această pălăvrăgeală are loc atât în stadiile REM, cât și în cele non-REM ale somnului, iar persoana nu-și amintește niciodată de autoconversația purtată în mijlocul nopții.

Vorbirea în somn constă în murmure ușoare, gemete, gemete, cuvinte neglijente scăpate la întâmplare, în unele cazuri chiar și vorbire în tonuri înalte sau țipete. În aceste cazuri intense, ar trebui să consultați un terapeut al somnului și să vă dați seama ce vă tulbură mintea.

Ce este somnilocvia?

Somnilocvia este considerată, de asemenea, și o tulburare de somn care constă în activități și experiențe obișnuite care vă perturbă somnul. Adesea, somnovorbitorul vorbește pe un ton diferit în timpul somnului în comparație cu tonul său obișnuit de vorbire.

Unii oameni găsesc umor și amuzament în acest lucru, în timp ce alții se sperie. Câteva persoane au relatat experiențele lor culese de la partenerul lor, cum ar fi o dată când un soț s-a așezat în mijlocul nopții, și-a trezit soția vorbind despre un cutremur, iar apoi s-a culcat din nou direct la somn.

Aceste incidente bizare sunt mult mai frecvente decât crezi. Rapoartele sugerează că acest lucru se întâmplă des în rândul copiilor, în timp ce adulții se confruntă cu astfel de experiențe sub 10%. Copiii dorm mai mult decât adulții și cea mai mare parte a creșterii lor se întâmplă în timpul somnului profund, de aceea cercetătorii sugerează că, din moment ce mintea lor este pe jumătate conștientă și cu tot ceea ce se întâmplă în jurul lor, copiii obișnuiesc să rostească cuvintele. Miturile sugerează că persoanele vorbărețe sunt mai predispuse să vorbească în timp ce dorm decât cele care nu vorbesc.

Care sunt cauzele vorbirii în somn?

Această tulburare este adesea genetică. Dacă un membru al familiei are un istoric de somnambulism și vorbește, chiar și de desfășurarea activităților zilnice, cum ar fi treburile casnice și mâncatul, în timp ce doarme, există aproximativ 40% șanse ca urmașii săi sau generațiile următoare să moștenească aceeași genă.

În afară de explicația genetică, există, de asemenea, privarea de somn sau lipsa unei cantități bune de somn. Acest lucru poate fi cauzat de orice, perturbarea somnului de zgomote sau lumini, medicamente, suprasolicitare, oboseală, boală sau chiar stres.

Cum să nu mai vorbești în somn?

Nu există încă un tratament medical pentru acest lucru, dar ați putea face câteva lucruri pentru a vă asigura un somn bun, de exemplu să mâncați sănătos, să evitați consumul de cofeină sau alcool înainte de culcare, să creați o atmosferă bună pentru un somn mai bun, cum ar fi lumini slabe sau fără lumini, ferestrele închise, o temperatură caldă cât să vă facă somnoros și, cel mai important, să dormiți cu mintea limpede. Lăsați în urmă tot stresul și problemele și relaxați-vă înainte de culcare.

Făcând aceste lucruri vei construi un cadru perfect pentru ca tu să ai 8-9 ore de somn neîntrerupt. Dacă aveți alte tulburări de somn, cum ar fi insomnia, apneea de somn, atunci vizitați un terapeut de somn.

Terapeuții vă sugerează să vă stabiliți o rutină de culcare și să vă asigurați că o respectați în fiecare zi, să meditați, să lăsați deoparte toate gadgeturile care de obicei vă țin treaz și să evitați orice fel de alcool, nicotină sau substanțe care conțin cafeină.

Pentru cei care sunt nevoiți să doarmă cu un somnambul care vorbește în somn iată câteva sfaturi pe care le puteți urma:

Conectarea căștilor în urechi
Folosiți sunete blânde pentru a scurge vocile
Schimbați camera sau patul
Ați putea, de asemenea, să le puneți câteva întrebări atunci când partenerul dvs. începe să vorbească, doar pentru a vă distra

Știri despre: