Cine sunt românii care, din acest an, nu vor mai primi permis de conducere

Hoidrag Emanuel
27.01.2023
Cine sunt românii care, din acest an, nu vor mai primi permis de conducere

Din acest an, o anumită categorie de români nu va mai putea obține permisul de conducere. Este vorba despre persoanele care suferă de anumite afecțiuni medicale. Aceștia nu își vor putea reînnoi permisele deja obținute și nu pot avea calitatea de conducători auto.

Începând cu 2023, o anumită categorie de români nu va mai putea obține permisul de conducere. Persoanele care suferă de anumite afecțiuni medicale nu își vor putea reînnoi permisele deja obținute.

Cine sunt românii care, din acest an, nu vor mai primi permis de conducere

Persoanele care suferă de anumite afecțiuni medicale nu vor mai putea obține dreptul de a conduce pe șoselele din România. Prin urmare, pe lista bolilor incompatibile cu permisul de conducere se află afecțiuni afecţiunile neurologice şi oftalmologice, boli psihice şi cardiovasculare, epilepsiile, diabetul zaharat necontrolat sau dependența de droguri, alcool sau anumite medicamente.

În Codul Rutier sunt prevăzute și sancțiuni pentru cadrele medicale care nu își respectă obligațiile. Mai exact, medicii trebuie să trimită șoferii pe care-i au în evidență sau îngrijire la o examinare medicală de specialitate, atunci când descoperă că aceștia suferă de o anumită boală care nu permite obținerea sau reînnoirea permisului de conducere.

Prin urmare, medicii sunt obligați să emită un bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată. Ulterior, în cazul în care persoana care posedă permis de conducere este declarată aptă medical, unitatea de asistență medicală autorizată comunică, în termen de 15 zile de la constatare, rezultatul examinării către medicul trimițător.

Potrivit noilor reguli ale Codului Rutier 2023, polițiștii locali vor avea dreptul să dea amenzi de până la 2.900 de lei pentru persoanele fizice, respectiv de până la 14.500 de lei în cazul persoanelor juridice.

În anul 2023, amenzile de circulație vor rămâne neschimbate deși ar fi trebuit ca punctul de amendă să se alinieze la salariul minim pe economie, să reprezinte 10% din brut, dar vă rămâne la fel ca anul trecut, 145 de lei.

Clasele de sancţiuni sunt:

clasa I: 2/3 puncte-amendă;

clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;

clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;

clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;

clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.