Compania Facebook înregistrează prima scădere a veniturilor din istorie

Cristiana Astfanoaiei
28.07.2022
Compania Facebook înregistrează prima scădere a veniturilor din istorie

Meta (FB), compania mamă a Facebook, a raportat venituri de 28,8 miliarde de dolari pentru cele trei luni încheiate în iunie, o scădere de 1% față de trimestrul precedent și primul declin al veniturilor de la un an la altul de când a devenit publică în 2012.

Profitul companiei a scăzut mult mai brusc. Venitul net în timpul trimestrului a scăzut cu 36% de la an la an, până la aproape 6,7 miliarde de dolari, o inversare uriașă față de anul precedent, când profitul său s-a dublat. Meta a raportat o scădere de 14% de la an la an a prețului mediu pe anunț, un semn îngrijorător în condițiile în care cererea de publicitate online slăbește din cauza recentei crize economice.

De asemenea, numărul de utilizatori activi lunar pe aplicația Facebook a scăzut ușor față de primul trimestru din 2022, de la 2,936 miliarde la 2,934 miliarde. În cadrul unei conferințe telefonice cu analiștii de miercuri, directorul general al Meta, Mark Zuckerberg, a declarat că declinul era de așteptat și l-a atribuit „blocărilor de internet legate de războiul din Ucraina”.

„Numărul de persoane care folosesc Facebook zilnic continuă să crească”, a spus el.

Rezultatele Meta urmează după săptămâni de rapoarte amenințătoare potrivit cărora compania va reveni la un proces mai strict de evaluare a performanțelor și va căuta să crească productivitatea lucrătorilor, în timp ce încearcă să treacă peste o perioadă de încetinire a creșterii și de concurență dură din partea unor rivali mai noi, precum TikTok. Aceste provocări coincid cu presiuni macroeconomice mai mari, inclusiv creșterea inflației și temerile legate de recesiune.

Zuckerberg a declarat la începutul acestei luni că societatea va reduce planurile de angajare a inginerilor cu cel puțin 30% în acest an, spunându-le angajaților în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri că „aceasta ar putea fi una dintre cele mai grave recesiuni pe care le-am văzut în istoria recentă”, potrivit unui raport Reuters. În raportul său privind rezultatele de miercuri, compania a declarat că „a redus planurile de angajare și de creștere a cheltuielilor generale în acest an pentru a ține cont de mediul operațional mai dificil, continuând în același timp să direcționeze resursele către prioritățile companiei noastre”.

„Multe echipe se vor restrânge, astfel încât să putem transfera energia către alte domenii din cadrul companiei”, a declarat Zuckerberg în cadrul conferinței telefonice.

Știri despre: