Klaus Iohannis: „Evenimentele la care se adună multă lume și probabil controlul devine mai greu vor trebui restricționate”

Cristiana Astfanoaiei
09.10.2020
Klaus Iohannis: „Evenimentele la care se adună multă lume și probabil controlul devine mai greu vor trebui restricționate”

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat Institutul Naţional de Sănătate Publică. După discuțiile purtate la Institut, șeful statului a susținut declarații.

Președintele Iohannis a punctat că nu doreşte revenirea la starea de urgenţă.

Evenimente precum nunțile și botezurile ar putea fi restricționate

„Deci cea mai bună prevenție este masca, distanța, igiena. Nu avem nevoie să să închidem toată țara pentru un efect de îngrădire. Pentru a purta mască nu e nevoie de stare de urgență. În această etapă nu intenționez să reintroduc starea de urgență, dar sunt adeptul măsurilor preventive. Trebuie să recunosc, sunt de părere că evenimentele la care se adună multă lume și probabil controlul devine mai greu vor trebui restricționate. Am văzut, din păcate, prea multe întruniri care au un substrat pozitiv – de tip nunți, botezuri, serbări – unde nu au fost respectate aceste restricții și este posibil ca astfel de întruniri să fie restricționate”, a spus Klaus Iohannis, după o vizită la Institutul Național de Sănătate Publică.

Klaus Iohannis a vorbit și despre posibilitatea de a închide școlile

„Închiderea școlii nu trebuie exagerată, copiii sunt în siguranță în școli. Sigur, acolo unde, din nefericire, apar cazuri de boală nu există alternativă. Dar nu trebuie să exagerăm cu aceste măsuri restrictive, fiindcă ajungem în situații care sunt foarte greu de gestionat. Copiii trebuie să meargă la școală să învețe, părinții trebuie să-și trimită copiii la școală ca să poată și ei să meargă la serviciu (…) Repet, măsuri restrictive trebuie luate acolo unde nu există altă soluție și trebuie foarte bine analizate. Ca să nu existe exagerări, am convenit exact astăzi să se lucreze la o metodologie destul de detaliată, pentru a veni în sprijinul decidenților locali”, a declarat Klaus Iohannis la INSP

Președintele a făcut apel la populație pentru purtarea măștilor de protecție și respectarea normelor de igienă. Șeful statului a spus că dacă se poartă măștie, în acest moment nu trebuie să ne gândim la starea de urgență. „În această etapă nu intenționez să reintroduc starea de urgență”, a mai spus Iohannis.

„Nu trebuie să intrăm în panică, însă trebuie să fim conștienți că ne aflăm într-o situație de sănătate publică foarte complicată. Dacă vrem să ne apropiem de o viață normală trebuie să respectăm regulile – purtarea măștii, evitarea localităților și acolo unde incidența e mai mare trebuie introduse restricții”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.