Nancy Pelosi, discurs controversat în Taiwan

Cristiana Astfanoaiei
02.08.2022
Nancy Pelosi, discurs controversat în Taiwan

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA a făcut prima vizită în Taiwan cu scopul de a susține democrația în acest stat.

„Vizita delegației noastre în Taiwan onorează angajamentul neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan. Discuțiile noastre cu conducerea din Taiwan reafirmă sprijinul nostru pentru partenerul nostru și promovează interesele noastre comune, inclusiv promovarea unei regiuni Indo-Pacifice libere și deschise.

Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de oameni din Taiwan este mai importantă astăzi decât oricând, deoarece lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație”, a declarat Nancy Pelosi.

Există posibilitatea ca, miercuri, Nancy Pelosi să aibă o întâlnire cu președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, și cu alți înalți oficiali. Presa susține și că democrata americană s-ar putea întâlni și cu un grup de activiști care s-au exprimat deschis cu privire la situația drepturilor omului din China.

China a avertizat că Washingtonul va „plăti prețul” pentru un astfel de demers. La rândul lor, reprezentanții SUA s-au pregătit pentru un răspuns puternic din partea Chinei – inclusiv operațiuni militare „care încalcă normele istorice”, ridicând spectrul unui calcul greșit.

„Unii politicieni americani care, în mod egoist, se joacă cu focul în chestiunea Taiwanului, devenind dușmanii a 1,4 miliarde de chinezi, nu vor avea un sfârșit bun”, a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi în comentarii postate pe site-ul ministerului. El nu a menționat-o direct pe Pelosi.