Restricții de călătorie în Grecia. Ce trebuie să știe românii

Emanuela Ursu
17.12.2020
Restricții de călătorie în Grecia. Ce trebuie să știe românii

Grecia impune noi restricții de călătorie. Autoritățile elene au actualizat condițiile de intrare în țară, dat fiind contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, carantina a fost prelungită până la data de 7 ianuarie 2021, din dorința autorităților de a limita cât de mult se poate răspândirea virusului Sars Cov 2.

De asemenea, toate persoanele care vor intra în Republica Elenă în perioada 18 decembrie 2020 – 7 ianuarie 2021, pe la frontierele terestre, aeriene sau maritime, vor fi obligate să se autoizoleze la domiciliu pentru o perioadă de trei zile.

Această măsură se adaugă la celelalte condiţii care sunt deja în vigoare, respectiv obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul acestui stat, completarea formularului PLF şi, în cazul intrărilor pe la frontierele rutiere, efectuarea unui test rapid, cu rezultat imediat

Foarte important de menționat este faptul că de la obligativitatea izolării pentru trei zile sunt exceptați conducătorii auto care fac transport internațional de mărfuri, dacă se află în tranzit, sau dacă preiau marfă din Grecia, după care părăsesc țara.

Anunț important din partea MAE

Circulația prin punctele de trecere a frontierei terestre a Republicii Elene este condiționată de restricțiile impuse de instituirea stării de carantină până la data de 7 ianuarie 2021.

Autoritățile elene mențin măsurile impuse la intrarea în Republica Elenă până la data de 7 ianuarie 2021 (ora 23:59), cu mențiunea expresă că acestea pot fi modificate oricând, fără niciun preaviz, în cazul creșterii numărului persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.  

Toți cei care intră în Republica Elenă pe cale rutieră, inclusiv prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, vor fi supuși obligatoriu unui test rapid pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat în punctul de trecere a frontierei.

Se va permite doar accesul persoanelor care vor obţine un rezultat negativ al testului (rezultatul se eliberează pe loc).

Măsura prezentării la frontieră a unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 nu se aplică în cazul minorilor cu vârsta de până în 10 ani.

Prezentarea unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului pentru infecția cu SARS-CoV-2 nu exclude procedura testării în punctul de trecere a frontierei și nici completarea formularului electronic PLF/Passenger Locator Form și prezentarea codului QR.          

Nerespectarea obligației de a completa acest formular este sancționată cu o amendă de 500 de euro, potrivit legislației elene în vigoare.

Știri despre: