Rețetă de chiftele de pește pentru zilele de dezlegare din Postul Adormirii Maicii Domnului

Cristiana Astfanoaiei
06.08.2022
Rețetă de chiftele de pește pentru zilele de dezlegare din Postul Adormirii Maicii Domnului

Ingrediente
Pentru sos
125 ml maioneză
1 lingură rotundă de capere, tocate grosier (clătite și scurse dacă sunt sărate)
1 linguriță rotundă de hrean cremos
1 linguriță rotundă de muștar Dijon
1 eșalotă mică, tăiată foarte fin
1 linguriță de pătrunjel cu frunze plate, tocat mărunt

Pentru chiftelele de pește

450 g de file de cod sau eglefin islandez fără piele, provenit dintr-o sursă durabilă
2 frunze de dafin
150 ml de lapte
350 g de cartofi
½ linguriță de coajă de lămâie rasă fin
1 lingură de pătrunjel cu frunze plate, tocat
1 lingură de arpagic tocat
1 ou
făină, pentru modelare
85 g de pesmet alb proaspăt, de preferință vechi de o zi sau două
3-4 linguri de ulei vegetal sau de floarea-soarelui, pentru prăjire superficială
felii de lămâie și creson, pentru a servi

Amestecați 125 ml maioneză, 1 lingură rotundă de capere tocate grosier, 1 linguriță rotundă de cremă de hrean, 1 linguriță rotundă de muștar Dijon, 1 eșalotă mică tocată foarte fin și 1 linguriță de pătrunjel verde tăiat mărunt. Se dă deoparte.

Așezați 450 g de file de cod islandez sau eglefin fără piele și 2 frunze de dafin într-o tigaie. Turnați 150 ml de lapte și 150 ml de apă.

Acoperiți, aduceți la fierbere, apoi reduceți focul și fierbeți timp de 4 min. Luați de pe foc și lăsați să stea, acoperit, timp de 10 min. pentru a termina ușor de gătit peștele.

Între timp, decojiți și tăiați 350 g de cartofi Maris Piper în bucăți de mărime uniformă. Puneți-i într-o cratiță și acoperiți-i doar cu apă clocotită. Adăugați un vârf de cuțit de sare, aduceți din nou la fierbere și fierbeți la foc mic timp de 10 minute sau până când se înmoaie, dar nu se sfărâmă.

Scoateți peștele din lapte cu o lingură cu fantă și puneți-l pe o farfurie să se răcească. Scurgeți cartofii într-o strecurătoare și lăsați-i să se scurgă timp de un minut sau două.

Întoarceți cartofii în tigaia încinsă la focul cel mai mic pe care îl puteți și lăsați-i să se usuce timp de 1 min, zdrobindu-i cu o furculiță și amestecând pentru a nu se lipi. Ar trebui să obțineți un piure ușor, uscat și pufos.

Luați de pe foc și încorporați 1 lingură rotundă de sos, apoi ½ linguriță de coajă de lămâie, 1 lingură de pătrunjel verde tăiat și 1 lingură de arpagic tocat.

Asezonați bine cu sare și piper. Cartofii ar trebui să aibă o aromă bună, așa că gustați și ajustați în funcție de gust.

Scurgeți peștele, măcinați puțin piper peste el, apoi tăiați-l în bucăți mari în tigaia cu cartofi.

Folosind mâinile, ridicați ușor peștele și cartofii împreună, astfel încât să se amestece pur și simplu. Veți avea nevoie doar de câteva întoarceri, altfel peștele se va sparge prea mult. Puneți deoparte și răciți.

Bateți 1 ou pe o farfurie mare și tapetați ușor cu făină o planșetă. Împrăștiați 85 g de pesmet alb proaspăt pe o foaie de copt. Împărțiți amestecul de chiftele de pește în patru.

Pe planșeta presărată cu făină și cu mâinile înăbușite, modelați cu grijă în patru chiftele mari, cu o grosime de aproximativ 2,5 cm. Una câte una, așezați fiecare chiftea în ou și pensulați-o pe deasupra și pe părțile laterale, astfel încât să fie complet acoperită.

Așezați chiftelele pe firimituri, tapotând firimiturile pe părțile laterale și deasupra, astfel încât să fie ușor acoperite. Transferați-le pe o farfurie, acoperiți și dați-le la rece pentru 30 de minute (sau cu până la o zi înainte).

Încălziți 3-4 linguri de ulei vegetal sau de floarea-soarelui într-o tigaie mare. Pentru a testa când este gata, aruncați o bucată din pesmetul uscat în el – dacă sfârâie și devine rapid auriu, este gata de utilizare.

Prăjiți chiftelele de pește la foc mediu timp de aproximativ 5 minute pe fiecare parte sau până când devin crocante și aurii. Serviți cu restul de sos (stoarceți puțină lămâie după gust), felii de lămâie pentru a le stoarce deasupra și creson.

Zilele de dezlegare la pește în Postul Adormirii Maicii Domnului până pe 15 august 2022

Știri despre: