Rusia este acuzată că a spart contul de email al Angelei Merkel

Oprea Oana
28.05.2020
Rusia este acuzată că a spart contul de email al Angelei Merkel

În cursul zilei de astăzi, 28 mai, Ministerul de Externe german l-a convocat pe ambasadorul rus la Berlin să ofere informații despre un atac cibernetic. În 2015 Camera Deputaților și biroul parlamentar al cancelarului Angela Merkel, conform France Presse și DPA, citatede Agerpres.

Rusia este acuzată că a spart contul de email al Angelei Merkel

Ieri seară, 27 mai, Angela Merkel a făcut acuzații conform cărora Moscova „susţine regimuri fantomă în unele părţi din estul Ucrainei” şi mai mult că „atacă democraţiile occidentale”, printre care Germania, „cu mijloace hibride”.

Se crede că acest atac cibernetic ar fi fost efectuat de un suspect care în 2015 făcea parte din serviciu rus de informații militare GRU. Această infracțiune poate să ducă la sancțiuni din partea Uniunii Europene, conform spuselor ministerului german de Externe în cadrul unui comunicat.

Ministerul a mai adăugat:

„În numele guvernului federal, el a condamnat ferm atacul hackerilor (ruşi) împotriva Bundestagului”.

Hackerii au sustras în paralel cu atacul contra Bundestagului, conform presei germane, date personale din emailurile cancelarului în perioada 2012-2015.

Angela Merkel își exprimase anterior regretul în data de 13 mai legat de tentativele “scandaloase” de piratare rusă din 2015 și a asigurat că deține “probe tangibile”.

La cererea Parchetului federal german s-a emis recent un mandat de arestare împotriva presupusului hacker rus Dmitri Badin. Pe acesta îl caută și FBI-ul. Acesta este suspectat pentru piratarea campaniei democrate în timpul alegerilor prezidențiale din 2016 în USA. De asemenea, se presupune că ar fi efectuat acțiuni împotriva Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice.

Guvernul german a precizat că „evaluează de asemenea acest incident în cadrul anchetei în curs asupra dosarului privind asasinatul din Tiergarten şi îşi rezervă în mod expres dreptul de a lua măsuri suplimentare”.

Aici se referă la uciderea în vara anului 2019 a unui georgian de origine cecenă chiar în centrul Berlinului. Un suspect care a intrat în Germania cu acte false se află arestat provizoriu în acest dosar.

Tags: