Scumpiri de la 1 august. Pentru ce vor plăti românii mai mult

Cristiana Astfanoaiei
01.08.2022
Scumpiri de la 1 august. Pentru ce vor plăti românii mai mult

Luna august vine cu vești proaste pentru cei mai mult dintre români. Autoritățile anunță scumpiri pe mai multe planuri, de la alcool și țigări, până la impozitele pentru anumite categorii profesionale.

Codul Fiscal este modificat de la 1 august. Acesta va prevede noile modificări ale prețurilor din țara noastră.

Printre cele mai importante majorări, amintim:

1. Se impozitează veniturile din jocurile de noroc –  prin reținere la sursă. Impozitul se determină la fiecare plată, prin aplicarea următorului barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc: 

– venit brut pana la 10.000 lei inclusiv: 3%

– peste 10.000-66.750 lei inclusiv + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000 

– peste 66.750 lei: + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750. 

2. Limitarea aplicării facilităților fiscale în construcții, sectorul agricol și alimentar – În construcții, agricultura și industria alimentară, începând cu salariile aferente lunii august plafonul venitului până la care se aplică scutirea scade la 10.000 lei. 

3. Accize – Se va aplica 13% asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023 inclusiv. 

4. Supraimpozitarea contractelor part time – Începând cu veniturile aferente lunii august, calculul contribuțiilor la contractele part time se face la nivelul unui salariu minim brut, practic taxele nu se mai calculează la venitul efectiv din salarii ci la un salariu minim brut de 2.550 lei, în situația în care venitul brut din salarii este mai mic decât acest salariu minim. Prevederea a mai existat in Codul fiscal. 

Excepții

Știri despre: