Se oferă 2.000 de lei de persoană. Decizia a fost luată de Guvernul României

Hoidrag Emanuel
27.01.2023
Se oferă 2.000 de lei de persoană. Decizia a fost luată de Guvernul României

Guvernul României a făcut un anunț foarte important, mai exact, s-a aprobat acordarea unor serii de ajutoare și pentru anul acesta. Ce persoane vor beneficia de acești bani și care sunt sumele despre care se vorbește.

Veşti bune pentru mii de români şi în 2023. Iată care a fost decizia pe care Guvernul României a luat-o și care sunt sumele despre care se discută.

Se oferă 2.000 de lei de persoană

Conform anunțului făcut recent de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), va continua şi în anul 2023 implementarea unor serii de măsuri care să preîntâmpine şi să compenseze efectele sociale destructive, cauzate de contextul macroeconomic, asupra grupurilor aflate în situație de risc.

Pe o perioadă mai lungă de timp, prin Programele Incluziune și Demnitate Socială 2021–2027 și Educație și Ocupare 2021–2027, Guvernul urmărește să răspundă nevoilor grupurilor vulnerabile atât în ceea ce privește asigurarea accesului la servicii cât și prin implementarea unor măsuri care să sprijine nevoile imediate.

Printre măsurile de sprijin care vor continua şi în anul acesta se numără acordarea de trusouri pentru bebelușii nou-născuţi şi finanţarea echipamentelor speciale pentru oamenii cu dizabilități.

Tichete sociale de 2.000 de lei pentru aceste mame

Potrivit informaţiilor oferite de către MIPE, mamele și copiii nou-născuți din categoriile cele mai defavorizate vor fi ajutați cu o sumă de 2.000 lei pentru trusouri, în primele 3 luni de la nașterea copiilor.

Sprijinul financiar va fi acordat prin tichete sociale pe suport electronic.

Bugetul total al programului este de 12 milioane euro, sumă alocată prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

Beneficiarii vor fi:

-mamele cărora le‑a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat.

-mamele care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei.

-mamele cu dizabilități.

-mamele aflate temporar în situații critice de viață – victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta socială întocmită de autoritățile publice cu atribuții în domeniul asistenței sociale.

-mame și care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile.

-mamele minore.

-mamele – cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

Sprijin vital pentru persoanele cu dizabilităţi din România
Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021–2027 are în vedere susținerea unor măsuri pentru oferirea de suport pentru încadrarea în muncă, dar și pentru cei care necesită sprijin în vederea exercitării capacității de exercițiu legale.

Tehnologiile asistive (rampe electrice, softuri de citire pentru nevăzători etc.) pentru persoane cu dizabilități au un preț ridicat ce nu poate fi acoperit de majoritatea celor care au nevoie de un asemenea dispozitiv.

În perioada 2014–2020 dispozitive de acest tip au fost finanțate prin Programul Operațional Capital Uman, dar doar pentru o parte dintre persoanele cu vârsta între 18 și 64 de ani.

Peste 7.000 persoane cu dizabilităţi, cu vârsta între 18 şi 65 ani au primit vouchere în cuantum de până la 5.000 euro pentru a‑și procura echipamente care să le ofere un stil de viață mai bun și să le dea, totodată, șansa la o activitate remunerată:

-cititoare pentru nevăzători,

-fotolii rulante,

-proteze audio,

-elevatoare,

-diverse instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen dar și instrumente manipulatoare robotizate, printre altele.

Măsura va continua în prezent și va acoperi şi nevoile celor cu vârste sub 18 ani și ale vârstnicilor cu dizabilități în această privință.