Se scumpesc gazele din nou. Din 2008 nu s-a mai întâmplat asta

Cristiana Astfanoaiei
27.07.2022
Se scumpesc gazele din nou. Din 2008 nu s-a mai întâmplat asta

Scumpiri majore pentru gazele naturale, anunțate în toată lumea.

Scumpiri internaționale: Contractele futures pentru gazele naturale din SUA au crescut cu peste 11% la un moment dat, marţi, până la 9,75 dolari pentru un milion de unităţi termice britanice (MMBtu), cel mai ridicat nivel din iulie 2008.

„Deşi amploarea şi viteza recentelor creşteri ale preţului gazelor naturale indică o contribuţie la dinamica nefundamentală a pieţei, elementele fundamentale de susţinere sunt totuşi motorul principal”, a anunțat EBW Analytics Group printr-un mesaj pentru clienţi. Instituția a mai adăugat că în principiu, vremea toridă este motorul optimist predominant.

Guvernul anunță că România nu are de suferit de pe urma creșterii prețului la gaze

Se pare că țara noastră nu este vizată de scumpiri, cel puțin deocamdată. După confirmarea creșterii prețului la gaz în America și o parte din Europa, autoritățile au ținut să precizeze că scumpirile nu ne vor afecta.

„România va avea asigurat necesarul pentru iarna 2022 – 2023. Rezervele de gaze ale ţării reprezintă 55%, adică peste nivelul obligatoriu de 46% prevăzut pentru 1 august 2022. Menţinând acest ritm accelerat putem ajunge la o capacitate a depozitelor de cel puţin 80% înainte de 1 noiembrie”, anunță Executivul, marţi, printr-un mesaj pe Facebook.

Conform informațiilor de la Guvernul, disponibilitatea surselor interne de gaze naturale şi profilul de consum al ţării noastre, corelat cu pachetul guvernamental de protecţie a cetăţenilor şi economiei, sunt elemente ce garantează asigurarea necesarului de consum pentru iarna 2022 – 2023.

România, prin profilul de consum, dar și prin disponibilitatea unor surse interne de gaze naturale, este bine poziționată pentru a face față iernii 2022-2023.

Uniunea Europeană a aprobat, marţi, planul propus de Comisia Europeană pentru reducerea consumului de gaze naturale în UE.

Reuters anunță reducerea voluntară cu 15% a consumului de gaze între august și martie. Deși ținta este voluntară, Comisia ar putea să o facă obligatorie în caz de urgență în materie de aprovizionare. Țări precum Irlanda și Malta vor fi scutite, pentru că nu sunt conectate la rețelele de gaze ale altor țări din UE.

Știri despre: